Marterachtigen

Home > Marterachtigen > Bunzing

Bunzing

Een bunzing is 45-65 cm lang, weegt 650-1200 gram en heeft een staart van zo'n 18 cm. De pels is bruinzwart met een lichtere ondervacht. Opvallend is het witte gezicht met een donker masker rondom de ogen.

De bunzing leeft meestal in de omgeving van water in een kleinschalig landschap met voldoende schuilmogelijkheden. Een bunzing woont in een hol van een konijn, mol, vos, das of onder steenhopen, houtmijten en holle bomen.
Ze eten allerlei dieren en zijn niet kieskeurig: konijnen, ratten, muizen, mollen, vogels, reptielen, amfibieƫn en insecten.
De dikke vacht maakt bunzings bijna ongevoelig voor beten van vijanden zoals honden, vossen of slangen. Bunzings zijn zeer lenig. Bij plotseling gevaar gaan ze blazen en trekken ze hun geurklieren samen, waardoor ze een straal melkachtig vocht naar achteren spuiten. Het is een bijtend en stinkend vocht, dat echt als afschrikmiddel wordt gebruikt.

De jongen, vier tot acht stuks, worden naakt en blind geboren. Na 20 dagen openen ze de ogen en ontstaat een grijze vacht. De snuit en de oorranden worden wit. Na een jaar zijn ze volwassen en aan het einde van het tweede levensjaar geslachtsrijp.

Meer informatie vindt u op: www.zoogdiervereniging.nl