Ongedierte

Home > Ongedierte > Muizen

De huismuis

Binnen in woningen en bedrijfspanden is de huismuis de meest voorkomende soort. Deze muis is een alleseter met voorkeur voor vetrijke spijzen, peulvruchten en granen, weinig behoefte aan vocht en kan zeer droge omstandigheden overleven. Er zijn veel plaatsen waar de huismuis zich op kan houden, in en rond gebouwen met bouwtechnische gebreken, op alle plaatsen met onvoldoende aandacht voor hygiëne, enz. Ze kunnen goed klimmen en hebben een groot aanpassingsvermogen en springen tot ca. 30 cm hoog. Hun reuk is het voornaamste zintuig en ze zijn ‘s nachts het meest actief en schuwen vreemde voorwerpen meestal niet. Het wijfje is tussen de 2-12 maanden doorlopend bevrucht. Ze werpt maximaal 10 keer 5-6 jongen. De jongen zijn na twee maanden geslachtsrijp.

Het nageslacht van een muizenpaar en zijn jongen wordt geraamd op 2000 tot 3000 muizen per jaar. Muizen hebben hun eigen territorium. Om in leven te kunnen blijven moeten zij hun snelgroeiende snijtanden op peil houden door voortdurend te knagen. Zij knagen aan diverse materialen, bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen, houten vloeren, leidingen en elektriciteitskabels, isolatiematerialen en niet te vergeten het inbraakalarm welke op beweging reageert. Hierdoor zijn zij niet zelden de oorzaak van waterschade, machinestoring en van brand door kortsluiting.

Enkele muizen kun je prima wegvangen met gewone muizenvalletjes, waar je wat pindakaas op smeert.

De huisspitsmuis

Ook deze muis komt heel geregeld binnen in woningen en bedrijfspanden. Het verschil met de huismuis is vooral dat de spitsmuis een vleeseter (insecteneter) is; de ontlasting van de spitsmuis stinkt daarom behoorlijk en kan op den duur tot ernstige stankoverlast leiden. De spitsmuis wordt op een andere manier bestreden dan de huismuis: valletjes met leverworst zijn zeer effectief.

Vormen de muizen een ware plaag? Laat dan een deskundige ingrijpen. Ons bedrijf kan dit echter door tijdgebrek niet meer voor u uitvoeren.


Ratten

In geval van rattenoverlast dient u eerst uw gemeente te raadplegen.